ArgtoHortoOpening1
Οι Φίλοι των Καλντεριμιών
Οι Φίλοι των Καλντεριμιών ArgtoHortoOpening1 Οι Φίλοι των Καλντεριμιών
Οι Φίλοι των Καλντεριμιών
Οι Φίλοι των Καλντεριμιών ArgtoHortoOpening1 Οι Φίλοι των Καλντεριμιών
Οι Φίλοι των Καλντεριμιών
Οι Φίλοι των Καλντεριμιών ArgtoHortoOpening1 Οι Φίλοι των Καλντεριμιών
ArgtoHortoOpening1
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ!
logo
images1
DownloadedFile1
email2

Οι Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ!

Ο Σύλλογος είναι πολιτιστικός, φυσιολατρικός και περιπατητικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Περίληψη των σκοπών και στόχων μας:

  • Να γνωρίσουμε, διαφυλάξουμε και προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και τους θησαυρούς του Νοτίου Πηλίου.
  • Να διανοίξουμε, καθαρίσουμε και να συντηρούμε τα καλντερίμια-μονοπάτια της περιοχής.
  • Να βελτιώσουμε και χαρτογραφήσουμε τα υπάρχοντα καλντερίμια-μονοπάτια και να διερευνήσουμε τη δημιουργία νέων.
  • Να αξιοποιήσουμε το περιβάλλον ως παράγοντα υγείας, ποιότητας ζωής, χαράς και ομορφιάς.
  • Να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής, τους μαθητές των σχολείων (see Involving local schools page) και τις τοπικές Αρχές, ώστε να είναι συνειδητά ενεργοί ως προς το περιβάλλον και την προστασία του.
  • Να προωθήσουμε τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, φορέων και προσώπων, ώστε να πραγματοποιηθούν οι στόχοι μας.

Οργανωμένοι Περίπατοι

Οι Φιλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου οργανώνουν περιπάτους συνήθως κάθε εβδομάδα. Στα μέλη αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λίγες μέρες πριν με πληροφορίες όπως η ώρα έναρξης, διάρκεια, αν χρειάζεται μεταφορά με αυτοκίνητο, αν υπάρχει προγραμματισμένο γεύμα κλπ. Εδώ είναι οι λίστες των περιπάτων που έχουν διοργανωθεί το 2013, το 2014 και μέχρι σήμερα στο 2015.

Εκδηλώσεις για συγκέντρωση πόρων

Οι Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου κάθε χρόνο. Οι ετήσιες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Τον Αποκριάτικο Χορό, ο οποίος γίνεται συνήθως κοντά στην αργία της Καθαράς Δευτέρας. Την Ανοιξιάτικη Γιορτή Φυτών που πραγματοποιείται τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όπου δίνεται η δυνατότητα να βρούμε σπόρους, βλαστάρια και μεγαλύτερα φυτά, γλάστρες και άλλα είδη κήπου. Την Φθινοπωρινή Ανταλλαγή Φυτών – ένα μικρότερο σε έκταση γεγονός απ’ ότι η Ανοιξιάτικη Γιορτή, όπου υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής σπόρων, φυτών και ειδών κήπου. Αυτό πραγματοποιείται συνήθως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Η Ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Τα μέλη παροτρύνονται να συμμετέχουν και να ψηφίζουν σε κάθε τέτοια συνάντηση. Ο Χριστουγεννιάτικος Χορός για τον εορτασμό της ερχόμενης χρονιάς – με εξερευνήσεις, ανακαλύψεις και περιπάτους μέσα στο δίκτυο καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου – περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Για να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες εκδηλώσεις, πηγαίνετε στις φωτογραφίες/εκδηλώσεις.

Εύρεση και διάνοιξη διαδρομών

Οι Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου διαρκώς ψάχνουν τα παλιά καλντερίμια και μονοπάτια που έχουν γίνει αδιάβατα από βλάστηση, έχουν χαλάσει ή καλυφθεί από χωματόδρομους και άσφαλτο. Με βοηθό τους το βιβλίο «Οδηγός Πηλίου για Περιπατητές» του Νίκου Χαρατσή, τα μέλη μας έχουν ανακαλύψει και αναδείξει με την εργασία τους περισσότερα από 100 χιλιόμετρα διαδρομών στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου. Όταν ένα παρατημένο καλντερίμι εντοπίζεται, τότε οργανώνονται συναντήσεις εργασίας, χρησιμοποιώντας εργαλεία βενζινοκίνητα και χειροκίνητα, για να καθαριστεί η διαδρομή.

Καθαρισμοί μονοπατιών

Όταν ένα παρατημένο καλντερίμι εντοπίζεται, τότε οργανώνονται συναντήσεις εργασίας με βενζινοκίνητα και χειροκίνητα εργαλεία για να καθαριστεί. Όταν απομακρυνθούν τα κυριότερα εμπόδια, κλαδιά και χαμόκλαδα, το μονοπάτι καθαρίζεται και σκαλίζεται. όπου είναι δε δυνατό αποκαλύπτονται και οι πέτρες του καλντεριμιού. Η συμμετοχή στις συναντήσεις εργασίας είναι εθελοντική χωρίς καμία αποζημίωση ή αμοιβή, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που διατίθενται από τον σύλλογο Φίλων των Καλντεριμιών ή αυτά που φέρνει κάποιος μαζί του.

Οι συναντήσεις εργασίας γίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, ώστε τα κλαδέματα να είναι δυνατόν να καούν και έτσι η περιοχή να μένει καθαρή. Οι εθελοντές συνήθως εργάζονται για τέσσερις ώρες τη φορά και μπορεί να χρειάζονται περισσότερες συναντήσεις, έτσι ώστε η διάνοιξη της διαδρομής να ολοκληρωθεί σωστά. Τότε η νέα διαδρομή καταγράφεται, σηματοδοτείται και παρουσιάζεται στο διαδίκτυο.

Θα βρείτε μια λίστα με τις πρόσφατες συναντήσεις εργασίας με τις φωτογραφίες εδώ.

Σηματοδότηση και Χαρτογράφηση

Αρχικά, τα μονοπάτια που εντοπίζονται από τους Φίλους των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου, σηματοδοτούνται με κόκκινη μπογιά πάνω σε πέτρες, δέντρα κλπ. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί μικρές μεταλλικές στρόγγυλες πινακίδες πάνω σε δέντρα ή στύλους για να δείξουν τη σωστή πορεία. Πιο πρόσφατα, οι ίδιες μικρές πινακίδες έχουν ενσωματωθεί πάνω σε ειδικές βάσεις σε σημεία όπως σταυροδρόμια, διχάλες κλπ, όπου δεν ήταν δυνατή η ανάρτησή τους με άλλον τρόπο. Οι πινακίδες ενημερώνουν σχετικά με το αν η διαδρομή είναι κυκλική και σε ποιό χωριό καταλήγει. Σε μερικές διακλαδώσεις μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία κατευθύνσεις.

Facebook:
www.facebook.com/southpelion

Blog:
walking-pilion.blogspot.gr

Email:
info@friendsofthekalderimi.org

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ! ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΑ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ!