Νέα

Νέα

Σε αυτή τη σελίδα θα σας κρατάμε ενήμερους για τα περπατήματα του συλλόγου, τις ομάδες συντήρησης των μονοπατιών και άλλες διαδηλώσεις.

Τα μέλη του συλλόγου κρατούνται ενήμερα για όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου μέσω email. H σελίδα Facebook του συλλόγου επίσης ενημερώνεται τακτικά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Ν. ΠΗΛΙΟΥ κ. ΜΙΤΖΙΚΟ Μ.

Το Δ.Σ του Συλλόγου «Οι φίλοι των καλντεριμιών Ν. Πηλίου» συναντηθήκαμε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 με τον Δήμαρχο Ν. Πηλίου κ. Μιτζικό, στο γραφείο του στην Αργαλαστή.

Στη συνάντηση, ενημερώσαμε τον Δήμαρχο για:

  • Τη δράση του Συλλόγου από το 2008 και το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει για το άνοιγμα, την ανάδειξη και τη συντήρηση των μονοπατιών του Ν. Πηλίου, με σημαντικότερο έργο τη δημιουργία του μονοπατιού Ν. Πηλίου από Γατζέα έως Πλατανιά, με κύρια κινητήριο δύναμη τον εθελοντισμό.
  • Τη διαδικασία πιστοποίησης των μονοπατιών από τον διεθνή φορέα ERA και την αλματώδη αύξηση των περιπατητών σε περιοχές που έχουν πιστοποιηθεί γι αυτό.
  • Την επόμενη 6η Πανελλήνια συνάντηση μονοπατιών που έχει προγραμματιστεί να οργανωθεί στο Πήλιο, το Φθινόπωρο 2023.
  • Τις επόμενες δράσεις του Συλλόγου στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η διοργάνωση πολιτιστικών πεζοπορικών διαδρομών.

Στη συνέχεια, εκφράσαμε την ανησυχία μας για την καθυστέρηση έναρξης του έργου Leader το οποίο αφορά τα μονοπάτια του Ν. Πηλίου και επισημάναμε πως ακόμα κι αν παραδοθεί το έργο, θα υπάρχει ανάγκη συντήρησής του από την τοπική αυτοδιοίκηση. Για το σκοπό αυτό, αλλά και για να παραμείνουν ανοιχτές κι άλλες διαδρομές εκτός προγράμματος που έχουν ανοιχτεί με πολλούς κόπους, ζητήσαμε την συνεργασία και την βοήθεια του Δήμου και ουσιαστικά να αναγνωρίσει ότι η συντήρηση των μονοπατιών πρέπει να είναι δικό του μέλημα και ευθύνη διότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού, που αναπτύσσεται εκθετικά. Το Πήλιο είναι προνομιούχος τόπος για τέτοιες ραστηριότητες.

Ακόμα, επισημάναμε την ανάγκη να διερευνήσει ο Δήμος τις δυνατότητες κήρυξης των καλντεριμιών εκτός οικισμού ως προστατευόμενα μνημεία, για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις (τσιμεντοποιήσεις, κ.α.) που δυστυχώς τα καταστρέφουν καθημερινά.

Τέλος, ζητήσαμε να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου και του Δήμου που θα ορίζεται με σαφήνεια το πλαίσιο και οι υποχρεώσεις της συνεργασίας μας πάνω στον τομέα «συντήρηση μονοπατιών».

Ο Δήμαρχος άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τις προτάσεις μας και από την πλευρά του μας ενημέρωσε ότι:

  • Όσον αφορά Το πρόγραμμα Leader έχει γίνει η επιλογή αναδόχου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας όπου γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών του αναδόχου.
  • Ο Δήμος μπορεί να προσφέρει βοήθεια στις εργασίες συντήρησης εξετάζοντας «κατά περίπτωση» το αίτημα.
  • Υπάρχει ενδιαφέρον από τον Δήμο για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού και εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με το Σύλλογο στην κατεύθυνση αυτή.

Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε:

  1. Να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου και του Δήμου στο οποίο θα ορίζονται οι υποχρεώσεις κάθε πλευράς.
  2. Να οργανωθεί μια Ημερίδα μέσα στην Άνοιξη για την σημασία του περιπατητικού τουρισμού στην ανάπτυξη της περιοχής και τη αξία της προστασίας των καλντεριμιών και μονοπατιών.
  3. Να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση στο Δημαρχείο με τον ανάδοχο του έργου Leader και τη συμμετοχή του Συλλόγου, αμέσως μόλις υπογραφεί η τελική σύμβαση.

Συμπερασματικά, εκτιμούμε ότι η πρώτη αυτή συνάντηση του Δ.Σ. με τον δήμαρχο ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική και ευελπιστούμε η συνεργασία μας να συνεχίσει σ’ αυτό το κλίμα προς όφελος της περιοχής μας.

Ένας κατάλογος των προτεινόμενων περπατημάτων για 2023

Κάντε κλικ εδώ για ένας κατάλογος των προτεινόμενων περπατημάτων για τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο του 2023.

 Ο κατάλογος αυτός μπορεί να αλλάξει λόγω καιρικών συνθηκών ή για κάποιο άλλο λόγο. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σταλεί σε όλα τα μέλη μας, ως συνήθως, κατά την διάρκεια της εβδομάδας πριν από κάθε περπάτημα, και επίσης οι σχετικές πληροφορίες θα δημοσιεύονται στο Facebook και στην ιστοσελίδα μας, δηλαδή λεπτομέρειες σχετικά με το χρόνο και τον τόπο της συνάντησης, τη διαδρομή και τη διάρκεια του παρπατήματος εκείνης της εβδομάδας.

Περπατήματα

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 - Κυκλικό περπάτημα το

Άγιος Βλάσιος

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου μαζί με τον Ορειβατικό σύλλογο - Ορεβατικός - (ΕΟΣ) Βόλου, θα γίνει η πορεία Άγιος Βλάσιος – Αγία Ειρήνη – Σερβανάτες – Παλιόκαστρο – Άγιος Βλάσιος.

Η αναχώρηση είναι στις 9 το πρωί από την πλατεία του Αγίου Βλασίου.

Αυτή είναι μια κυκλική διαδρομή με διάρκεια περίπου 2,5 ώρες.

Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί.

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, ο Σύλλογος «Οι φίλοι των καλντεριμιών Ν. Πηλίου» θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα στο εστιατόριο «Κι όπου το πει» στην πλατεία του Λαύκου.

Το μενού στο εστιατόριο (κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού) κοστίζει 14 ευρώ κατ’ άτομο και τα μέλη που επιθυμούν να παρευρεθούν θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή κάνοντας κλικ εδώ, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου. Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε να δηλώσετε και εάν επιθυμείτε μόνο χορτοφαγικό μενού.

Όσοι δεν είναι μέλη θα μπορούν να εγγραφούν επιτόπου (ετήσια συνδρομή 10 ευρώ).

Η παρουσία σας θα μας δώσει μεγάλη χαρά !!

Καλή χρόνια

Το ΔΣ

Αναφορά Γενικής Συνέλευσης 2022

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την έκθεση της Αναφορά Γενικής Συνέλευσης 2022

Tηλεφώνο : 6907196052


Μέλη του συλλόγου θα είναι διαθέσιμα μέσω τηλεφώνου μόνο κατά τη διάρκεια περπατημάτων ή εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει ο σύλλογος.

Παρακαλούμε να σημειώσετε τον αριθμό τηλεφώνου στο κινητό σας, ώστε να μπορέσετε εύκολα να επικοινωνήσετε με μέλος του συλλόγου

κατά τη διάρκεια περπατημάτων ή εκδηλώσεων


Εάν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με τον σύλλογο όταν ο αριθμός τηλεφώνου δεν είναι διαθέσιμος παρακαλούμε να στείλετε email.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με συγκεκριμένο μέλος του συλλόγου (δείτε τον κατάλογο εδώ) ή να στείλετε μήνυμα στην

ηλεκτρονική διεύθυνση του συλλόγου info@friendsofthekalderimi.org.

 

Εάν συμμετάσχετε σε περπάτημα ή εκδήλωση των Φίλων των Καλντεριμιών παρακαλούμε να έχετε υπόψη σας ότι ούτε ο σύλλογος

ούτε οι διοργανωτές αναλαμβάνουν ευθύνη για την προσωπική σας ασφάλεια.